A-Level Architecture @ INTEC

Friday, December 26, 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera, salam 1 Samura. First of all, Alhamdulillah diucapkan atas kesempatan yang diberikan Allah SWT untuk berkongsi dengan korang tentang ‘The Next Stage’ ni. So, through out essay ni aku akan campur2 bahasa melayu dengan english, just nak bagitahu awal-awal, and aku menggunakan ‘aku’ instead of awak atau adinda hehe.

INTRODUCTION TO INTEC
Nama diberi Amir Firdaus bin Azrin, Batch 30 Samura and currently studying at Intec Education College, Shah Alam, Selangor. Mungkin ramai yang tak pernah tahu pun ada kolej ni. Ia terletak di Seksyen 17 dan dekat dengan Perhentian Bas Shah Alam dan partially under UiTM ke arah penswastaan.


For your info, aku dapat tajaan JPA-MARA dan terus dihantar ke Intec. So, senang cerita if you apply for JPA-MARA scholarship, you will either go to Intec or Kolej Teknologi Timur (KTT). In my case, I am curently doing A-Level programme majoring in Architechture. But, if you got other sponsorship or privately want to study in Intec, you can see the entry requirements at http://www.intec.edu.my/main/index.php/programmes/a-level/a-level-uk-programme

INTRODUCTION TO A-LEVEL PROGRAMME
A-Level Programme is a 2-year programme of qualification which will give the students an opportunity to further their studies oversea,and what I will be discussing here is about ALUK or A-Level bound to United Kingdom. In Shaa Allah kalau points capai tahap requirements targeted university di sana, kita akan diterima untuk terus Degree di sana. Untuk ALUK, kita guna 15 points, kalau A dapat 5 points ,so in total we only have 3 core subjects that will be disscused later on. ALUK is divided into two parts, a part for a year. The first part is known as Advance Subsidiary Level and the second part is A2 Level and it will be combined to form a complete A-Level qualification.



COURSES AND SUBJECTS IN A-LEVEL PROGRAMME
Aku baru sahaja lepas Semester 1 and tak berapa arif tentang macam mana kira total points from AS dan A2, so nanti aku akan update. Firstly, korang kena faham differences between programme, courses dengan subject.
PROGRAMME ialah program persediaan yang korang tengah pilih, which is A-Level untuk aku.
COURSE ialah major yang korang akan pilih. Dalam ALUK, ada tiga main courses ;
1. Medicine, Dentistry, Pharmacy or Science.
2. Engineering or Actuarial Science.
3. Social Science (Architechture, Accountancy, Economics, International Relation,   Law)
SUBJECT ialah matapelajaran yang akan korang belajar through out these 2 years. Subjects yang akan korang pelajari are based on Intec 100% because they know what’s best for your selected course.

LIFESTYLE AT INTEC
Setakat 1st semester aku di Intec ni, alhamdulillah masih hidup dan okay2 je kat sana. Aku menetap di Kediaman Cendana Seksyen 6, which is 15 mins from Intec by bus. Kediaman ni especially for the first year and LELAKI sahaja. So tak banayk distractions untuk belajar (wanita, shopping complex, stall). But masalah besar dia hanya ada 3 restoran nearby. Bersabarlah duduk sini 2 tahun okay. Bagi perempuan, korang akan stay di Kediaman Akasia Seksyen 18, 5 mins from Intec for 2 years terus. 2nd year (lelaki) korang akan pindah ke Kediaman Cemara Seksyen 18, betul2 berhadapan dengan Akasia, and dekat dengan bowling centre, banyak restoran so jangan risau dah.

For transportation, daripada kediaman nak ke Intec akan disediakan bas, so tak perlu risau. Kalau nak bawak motor boleh, kalau kereta tak berapa digalakkan sebab tiada parking di kediaman. Teksi boleh tahan murah sebab pakai meter, bas Rapid KL pun murah and nak ke mana-mana senang dengan KTM.


Next, environment at Intec is condusive with top facilites, library, labs and courts for sports. Cuma yang tak bestnya bila kau perlu ke Intec untuk main variety of sports sebab Cendana tak well-equiped. Tapi ada gym dalam setiap kediaman. Cemara and Akasia okay lah banyak benda boleh buat. Cendana, haihh sabo jelah. And fyi, Intec kira swasta jugaklah tapi you’ll be dissappointed bila tahu dia cam bangunan sekolah je and tiada dewan kuliah yang betul2 kebawah tu, hm.

Pergaulan di sini masih terjaga, and it’s up to you jugak lah nak bergaul macam mana asalkan tak melebihi batas dalam Islam. Paling penting ialah cari kawan yang betul2 baik akhlaknya. Bagi perempuan, aku nasihatkan jangan terpengaruh untuk berubah, dah molek sangat dah kau yang dulu kat Samura. Kalau boleh biasakan speaking, endahkan orang cakap apa sebab ia akan lebih sediakan kau untuk IELTS on Sem 3 nanti. IELTS ni pula macam test untuk evaluate english korang at which level. Penting untuk fly nanti.

So, aku harap essay ni dapat tolong korang lah dalam membuat keputusan lepas dapat result nanti. In Shaa Allah aku doakan yang terbaik untuk semua. Yang penting, korang istiqamah dalam melakukan sesuatu dan bukan asal buat je. And one more thing, kalau dah tahu apa2 scholarship yang dah boleh mohon, spread the words to your batchmates. Sama2 tolong okay. Layak ke tak, tu belakang cerita. Yang penting korang apply dulu. The more the merrier. Sekian, Assalamualaikum.



Kalau tak faham juga, boleh contact aku direct kat sini :
Email : amirfirdaus015@gmail.com
Phone : 017-7184068
Ask.fm : Amir Firdaus or @amirsoker

P/s : kalau amat2 urgent, text or call terus yee and elakkan e-mail kalau boleh.

You Might Also Like

16 comments

  1. Tumpang tanya , sbenarnya kemahiran 'melukis' ni memang diperlukan ke kalau study architecture?

    ReplyDelete
    Replies
    1. it is an added advantange. however, certain universities require interviews / test on basic drawing skills upon admission. but most cases only require good spm results to meet the minimum university requirement. as for private universities, you just need money.

      Delete
  2. Saya bdk pure science yg minat nak ambil architecture , tpi risau sebab before ni takde basic LK.Jadi mcm mana ya?

    ReplyDelete
  3. Yes ..i really want to know if the drawing skill is needed in this course.... well i take Pendidikan Seni Visual.. and scored A+.. is it worth?

    ReplyDelete
  4. tak perlu ada asas lukisan kejuruteraan ataupun bakat melukis. semuanya akan dipelajari sewaktu kursus diambil.

    yg penting, program yg yg diambil diiktiraf oleh lembaga arkitek malaysia. ini penting bagi meneruskan kerjaya sebagai seorang arkitek professional. boleh rujuk laman web lembaga arkitek utk maklumat lanjut. www.lam.gov.my

    sekian,
    arkitek.

    ReplyDelete
  5. tumpang tanya,sekurang-kurangnya berapa A yang layak untuk ambik course ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh rujuk institut pengajian tinggi yang berkaitan bagi syarat kelayakan minimum.

      Delete
  6. nak tanya , kalau dah apply utk tajaan jpa ke luar negara tu , tak boleh apply mara atau jpa-mara lagi ke ? lepas tu incase kalau tak dapat tajaan jpa tuu dia akan tawarkan tak utk jpa-mara walaupun tak apply ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jpa. jpa-mara, mara boleh apply salah satu sahaja.

      Delete
  7. Salam, saya nak tanya.. Program yang ditawarkan ni memang diiktiraf LAM ke? Kalau iktiraf, complete part 1 n part 2 atau part 1 sahaja?
    Dan dengar cerita LAM mungkin dah taknak bagi akreditasi pada universiti luar by 2017, boleh komen tak.

    ReplyDelete
  8. Salam,saya nak Tanya..dalam program jpa mara 2015..sains sosial tu termasuk architecture jugak ke??

    ReplyDelete
  9. Pasal masa saya apply utk jpa mara ni..bahagian sains sosial takde tulis architecture pon..

    ReplyDelete
  10. Pasal masa saya apply utk jpa mara ni..bahagian sains sosial takde tulis architecture pon..

    ReplyDelete
  11. macam mana nak apply benda ni? aiyo

    ReplyDelete
  12. macam mana nak apply benda ni? aiyo

    ReplyDelete
  13. Salam...sye bru sje lpasan spm..tgah tggu result upu..plihan 1 sye ialah arkitek.. Brcadang nk mlanjutkan pngajian di uitm shah alam.. Tp msih pning lg nk plih ape.. Bleh trangkan prjalanan sbgai student arkitek nie dan pluang pkerjaan skarang...tq

    ReplyDelete

Subscribe