Asasi Sains Perubatan UPNM

Friday, December 26, 2014

As’salamualaikum w.b.t ..

Saya 30147_0 Pegawai Kadet Miza Zulaikha bt Mohd Zol , Kompeni Alpha , Batalion Lekiu ,
Asasi Sains Perubatan Sesi 2014/2015 , Universiti Pertahanan Nasional Malaysia .

Ok enough to be formal , hehe .. on this particular ‘essay’ lets me briefly expain to uguys what is UPNM ;)

Ada yang kenal , ada yang tak mengenai UPNM . kan ? UPNM uni baru , kira paling muda among uni yang ada kat negara ni . Ditubuhkan pada 2006 , sebelum ni dikenali dengan nama Akademi Latihan Ketenteraan . hmm , sejarah upnm pandai pandai search la kat laman web dia ;D http://www.upnm.edu.my/


Upnm ni sediakan tiga jenis course :


1) Perubatan (1 tahun asasi + 5 tahun degree)

2) Engineering (1 tahun asasi + 4 tahun degree)

3) Pengurusan (1 tahun asasi + 3 tahun degree)


And .. di upnm ni ada 3 jenis status pelajar ; pegawai kadet , palapes and pelajar awam . but since intake 2013 status pelajar awam dah dimansuhkan . So , sapa sapa tak berjaya jadi pegawai kadet .. dia mungkin ditawarkan as palapes .

Ingat senang senang ka nak masuk sini !

After isi upu , ada rezeki korang akan dipanggil interview . Interview dia tak lama , 2 minggu ja . hehe . masa interview tu lah memang sapa yang betul betul terbaik akan terpilih . means that dia tengok result SPM , tahap kesihatan , disiplin and paling penting semangat korang . ye lah nak jadi askar doh ! tapi benda alah ni ada kuata dia .. hanya 500 orang sahaja terpilih as pegawai kadet (ikut intake la)

“Macam best je akak dok upnm , elaun banyak” haha , gelak sikit .. Actually , tu bukan elaun ye adik adik . tu namanya GAJI . bila korang dah diterima masuk UPNM as PEGAWAI KADET (bukan palapes) korang sebenarnya dah bekerja . As part of ATM , Angkatan Tentera Malaysia . tak paham ??

Macam ni , bila dah berjaya lepas interview dia , kalian akan ditawarkan panggilan kemasukan ke UPNM as pegawai kadet . (yang tak berjaya akan ditawarkan sebagai palapes) . Pegawai Kadet tu apa ? maksud dia , nanti bila korang dah habis study kat UPNM , kalian akan ditawarkan bekerja as ASKAR . Ikut services ; darat , laut dan udara (macam aku darat , coz medic mmg darat) . After graduate , wajib berkhidmat dalam ATM selama 10 tahun . So , bebulan .. dapat lah gaji macam askar RM 1……

Bukan senang nak senang , bukan susah nak susah ..

Nama pon askar kan , MENTAL mestilah KUAT beb . Jadual kat UPNM ni bukan macam uni biasa , boleh kata mmg padat . Dlm masa nak study lagi , assignment , quizzes , masa tu jugak sibuk bersukan , cross country , latihan ketenteraan .. hadap je lah, tapi kalau enjoy sebenarnya best dengan kengkawan yang sama sama berjuang dengan kita .

Hmm ,, apa lagi nak tau pasal UPNM ?

….

UPNM ni bukan uni biasa , dia luar biasa sikit . Uni lain bebas pakai baju apa , keluar masuk time bila , kawin pon tarapapapa .. tapi kat UPNM . NOPE ! . As terikat peraturan , Pegawai kadet tak dibenarkan berkahwin selagi masih bergelar pelajar UPNM . kau kawin , kau out ! Sini pon , cuti bukan hak . Tapi more likely keistimewaan yang diberikan . Kalau perform dapat lah cuti , kalau tak , tak de lah .. dalam sebulan pon tak cuti langsung ke ????!! ye lah woii .. So masuk sini senang ; perform , berdisiplin , ikut arahan , attire mantap , selesaikan task , samangat kuat , rajin , focus belajar , InsyaALLAH tauliah nanti dapat dah title Leftenan Muda . so , ada brannn tak ? hehehe ;D

Tapi tak teruk sangat pon , setimpal lah .. bila jadi pegawai kadet ni , banyak kebaikan dia .

ü After graduate , dah sedia pekerjaan tunggu kau

ü Memang fully sponsored . duit makan , pakai semua tak yah pikiaq lah !

ü Dapat gaji bulan-bulan

ü Dapat tolong mak ayah (hulur sikit duit gaji tuh)

ü Banyak facilities sports here . kolam renang ada , trek berlari ada , menembak , memanah , bola , rugby dll

ü About biaya study mmg ditanggung 100% . janji perform !

Ikut course , pointer nak lepas ;

· Medic – 3.67

· Engineering – 2.75

· Management – 2.75

“Alah senang je nak lepas pointer tu” . tapi bila ditolak tambah masa , mental , penat , letih as pegawai kadet .. hmm , mencabar jugak .

Macam mana pulak dengan palapes .. Palapes time asasi akan ditanggung (but don’t get gaji) but after masuk digree , semua tanggung sendiri . (Macam uni lain) . tapi tak yah buat latihan ketenteraan except hari tertentu shj , hah yang ni dengaq cerita ada lah imbuhan dia sejam berapa ..

Ok sampai sini saja kot ,

Harap nukilan aku ni sedikit sabanyak membantu adik adik yang tgh pening tak tau nak pi uni mana tu ;P

Nasihat aku , pilih apa yang kau minat , kau yakin kau boleh bawak . restu mak ayah pon penting tau !

You are the one who colouring your destiny , be creative , have faith on Him . And don’t Give Up easily . Rezeki Allah tu luas , percayalah ..



Miza Zulaikha aka deywei , batch 30 , SAMURA .



mizazulaikha96@gmail.com

You Might Also Like

97 comments

  1. hurm,akak nnti pelapes tuh boleh kerja ngn atm jugk ke?jdi askar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, palapes akn ditauliahkn jadi pegawai tentera wataniah

      Delete
  2. kak..klau pkai spec nk ambk course medic,,bole ke??

    ReplyDelete
  3. Kalau rabun macam mana? Boleh ambil medic?

    ReplyDelete
  4. boleh for cos medik , tapi jangan la teruk sangat rabun nya . nak buat latihan ketenteraan speky tak sesuai la .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam akak kalau rabun power dlm 175 tu boleh ke? Pkai contact lens tkleh ke?

      Delete
    2. Kalau rabun tu power rendah ok lagi. Sebab intake akak ade je yang pakai spec. Masa interview tak payah pakai lens.

      Delete
  5. berapa A YG layak memohon course medic UPNM? sya punya biology A+ fizik B kimia B. layak ke sya memohon

    ReplyDelete
  6. Tumpang tanya, habis belajar course medic UPNM, kita akan jadi seorang doktor, betul?
    Jika habis belajar tetapi tak mau jadi askar, boleh?
    Apa hukumannya?

    ReplyDelete
  7. Kalau palapes tu biaya belajar tak ditanggung oleh uni ke?

    ReplyDelete
  8. salam, saudari klw lepasan stpm nk mohon upnm kna melalui upu ke dn boleh x klw nk join dgn pegawai kadet,dn brpa pointer diorng nak,thanks sbb bntu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepasa stpm boleh apply upnm but not as a cadet. Sbb pemilihan cadet start dari asasi

      Delete
  9. Greetings and Good Day !

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-

    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary RM7,000 (starting)

    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-
    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833

    Sender:-
    Ir. Aznial Rahmat
    Director
    KASIH Group
    012 312 9264
    aznial@gmail.com

    ReplyDelete
  10. We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary RM7,000 (starting)
    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833


    Regards
    Ir. Aznial Rahmat
    Director
    KASIH Group
    012 312 9264
    aznial@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Hi sis! Saya berminat nak masuk upnm boleh bagi id wechat? agar mudah saya nak tnya banyak benda., haha

    ReplyDelete
  12. Hi sis! Saya berminat nak masuk upnm boleh bagi id wechat? agar mudah saya nak tnya banyak benda., haha

    ReplyDelete
  13. Hi sis! Saya berminat nak masuk upnm boleh bagi id wechat? agar mudah saya nak tnya banyak benda., haha

    ReplyDelete
  14. assalam, sis..kalau pelajar palapes pun kena pakai uniform ke masa study kat sana?

    ReplyDelete
  15. Kalau course managment berapa A layak? Sbb sya xambik bio fizik kimia..tp sya ambik economy

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_syarat.php?pagefunc=epanduanSyarat&carian1=Z&carian2=A&carian3=S1

      Delete
  16. Kalau course managment berapa A layak? Sbb sya xambik bio fizik kimia..tp sya ambik economy

    ReplyDelete
  17. Kalau interview nanti, dia ada ambil kira tinggi berat semua tu tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau berat x cukup x boleh lepas ke

      Delete
    2. Kalau berat x cukup x boleh lepas ke

      Delete
  18. Salam.klau masuk upnm lps grade x dpt nna Dr ka nma leftenen.mmg fully ketenteraan ka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut kuota. Kalau ada rezeki, in sha Allah boleh tauliyah as Lt Muda and graduated as a Dr

      Delete
  19. Ok.. klau kita x lpas jadi kadet.. boleh amik palapes kan? then klau dah lpas asasi ambik medic jugak kena tanggung sendiri ka dapat elaun atau kena mohon biasiswa? -terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk asasi, korang semua akan jadi palapes (bakal pegawai kadet) tapi bukan kadet lagi, masa degree, baru ditentukan ikut kelayakan korang ni boleh jadi peg kadet or palapes or awam. Hanya peg kadet sahaja ditanggung. Selain daripada tu, tak ditanggung oleh ATM. Harap menjawab..

      Delete
  20. Saya nak amik kos kejuruteraan atau management.. rabun jauh power dlm 200 lebih. Rasa2 nya dapat tak lepas ujian mata tu? Harap balas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut quota intake tahun tu. Kalau intake korg sikit, yang rabun pun akan diambil. Takpe, try je ok. Harap menjawab.

      Delete
    2. so nanti waktu iv pakai speck pon takpalah? just terpulang pada diorang nak amik atau tak? macam tuya kak? mohon penjelasan,tq

      Delete
  21. kalau rabun power 400 boleh tak untuk asasi medic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, tapi utk jadi kadet tu ikut kuota :)

      Delete
  22. sapa yang akn jdi pegawai kdet??spa pulak yg akan jdi pelapes??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu akan ditentukan lepas kamu habes asasi nanti.

      Delete
  23. Assalam kak
    Klau rabun 300++ boleh lepas x asasi perubatan

    ReplyDelete
  24. Assalam kak
    Klau rabun 300++ boleh lepas x asasi perubatan

    ReplyDelete
  25. Assalam kak
    Saya ad tanya kawan pasal kes rabun ni. Dia kte ad seorang kenalan do upnm yg pakai lens waktu iv dan lepas. Boleh ke kami buat begitu

    ReplyDelete
  26. Assalam kak
    Saya ad tanya kawan pasal kes rabun ni. Dia kte ad seorang kenalan do upnm yg pakai lens waktu iv dan lepas. Boleh ke kami buat begitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm better jangan. Takpe. Kalau nak study asasi perubatan jugak, rayu kat CTK, kata yang awak nak jadi awam je.

      Delete
  27. Assalamualaikum kak,if ada skoliosis boleh lepas ke bagi asasi perubatan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak masuk asasi perubatan tu boleh kalau lepas syarat akademik, tapi study kat upnm as awam. Tak boleh jadi kadet sebab unfit. Maaf. Harap dapat menjawab.

      Delete
  28. Kalau yg cek gigi tyme interview upnm tu kan . Dye nak cek apa senanye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Adik jangan risau. Dia cuma nak tengok kesihatan gigi je. Tak pernah lagi orang kena buang masa iv sebab gigi :)

      Delete
  29. Salam kak,
    Nak tanya kalau ambil asasi sains dan teknologi bolehkah ambil perubatan untuk ijazah

    ReplyDelete
  30. Salam kak,
    Nak tanya kalau ambil asasi sains dan teknologi bolehkah ambil perubatan untuk ijazah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upnm dah takde asasi sains teknologi tu. Asasi ade 3 kat upnm ni.
      (1) asasi perubatan
      (2) asasi kejuruteraan
      (3) asasi pengurusan

      So, hanya asasi perubatan je boleh sambung medic degree nanti. And asasi medic boleh tukar course..

      Delete
    2. Boleh tak budak Medic tukar course selepas Sem 1?

      Delete
  31. Akak upnm intake brape?mcm service no utk intake 2007 mcm mna?cth je..dia lain2 kan antara darat,navy n efos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya intake 2015. Maaf saya kurang faham soalan.

      Delete
    2. saya nak tanya kalau kita jadi bakal pegawai kadet masa asasi , then dapat panggilan ipg, prosedur nak tarik diri susah x ?

      Delete
    3. harap dapat membantu persoalan saya ini.

      Delete
  32. Akak kak paah yg ada kat pemilihan bpk 2016 tu ke

    ReplyDelete
  33. Akak kak paah yg ada kat pemilihan bpk 2016 tu ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh akak ke yg selama ni menjawab segala persoalan. Moga bertemu kembali ye kak

      Delete
    2. Oh in sha Allah. Doakan akak kuat dalam menempuh hidup ni :)

      Delete
  34. Salam,
    Uian upnm sudah selesai semlm.
    Budak2 Medic yg tinggal cuma 52 org utk buat interview ke2.
    Adakah kesemua yg tinggal tu dpt berpeluang buat Asasi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk asasi perubatan tahun 2016,so far seramai 55 orang akan dipilih. In sha Allah

      Delete
    2. Adakah yg 55 org tu semua akan dipilih sbgai bpk ataupun termasuk awam?

      Delete
    3. Adakah yg 55 org tu semua akan dipilih sbgai bpk ataupun termasuk awam?

      Delete
    4. Terima kasih Cik Fadhillah.
      Buku2 apa yg boleh dibeli sebagai rujukan tambahan sewaktu Asasi Medic nanti?


      Delete
    5. 55 org asasi perubatan termasuk awam dan bpk. Rasanya lah wallahualam. Akak tak sure sangat. Sorry.
      Hm bab buku time asasi upnm, upnm ade buku sendiri . So, takyah fikir nak beli buku ape utk asasi, just mantapkan pemahaman dlm sains masa spm kamu

      Delete
  35. Cik Fadhilah,
    Since cik kata 55 org akan ditawarkan Asasi Medic,
    Jadi mereka yg tinggal 52 org tu confirm dpt ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha Allah. Selalunya dapat. Tapi, bila nak ke faculty in medicine, bersaing sikit la ye sebab faculty nak 50 max

      Delete
  36. Asslmkum kak nak tanya cikit leh,saya dah tolak iv kerana tak cukup syarat adakah saya akan di pilih sebagai palapes.adik dlm delima kak tolong jawap TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jadi palapes upnm masa degree nanti. Tapi tak belajar asasi kat upnm la sebab kamu tak pergi interview..

      Delete
    2. TQ kak,sebagai pelajar awam pun tak dapat ke kak,saya tolak iv pun kerana dalam syarat peambilan kadet kalau tak cukup syarat tak perlu hadir ke interview

      Delete
    3. Pelajar awam telahpun di interview serentak dengan pelajar kadet pada hari terakhir

      Delete
    4. Pelajar awam telahpun di interview serentak dengan pelajar kadet pada hari terakhir

      Delete
  37. Salam kak, kalau untuk asasi perubatan upnm apa yang akan dipelajari dan persiapan apa yang perlu dilakukan sebelum masuk belajar (dari segi akademik)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Persiapannya ialah mantapkan teori sains masa spm. Hehe

      Delete
  38. Boleh tak saya join asper utk intake September dgn result spm? Ade kos lain tak selain rm15k yang dikira sbg admission fee?

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum kak.. Kalau kita dari matriks kan pastu nak masuk upnm untuk degree.. Boleh ke diserap jadi tentera?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak jadi kadet kene asasi di sana. Kalau degree boleh masuk palapes

      Delete
  40. kalo degree medic kat upnm 3 thun or 5 thub??

    ReplyDelete
  41. kalo degree medic kat upnm 3 thun or 5 thub??

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. akak? haha sy pun dari samura. b34, nk tanye yg apa beza kerja pelapes ngan pegawai kadet. zizul aka skrillex2.0

    ReplyDelete
  44. Kalau seorang pelajar tu, Asasi Medic dan BPK tetapi pointernya kurang dari 3.67, boleh kah dia tukar ke kursus Kejuruteraan dan boleh kah dia jadi Kadet pada Tahun pertama Ijazah?

    ReplyDelete
  45. Assalam nak tanya. Saya nak ambil medic tapi nak kena masuk kadet or awam? Dan, kalau msuk awam, dia mmang interview semua tu sama eh? The major problem is my BMI is underweight huaaaaa

    ReplyDelete
  46. akak, life dkt upnm macam berbaris, pakai uniform tu semua sampai habis degree ke? tak boleh keluar tu semua pon smpi habis degree?

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum kak. Mcm palapes medic en, lepas habis belajar nanti akan tersedia pekerjaan tak mcm pegawai kadet. Harap dapat membantu. Thanks

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. Kenapa medic upnm not enlisted in mqa and mmc?

    ReplyDelete
  50. Aslm, kak nk tnya , wajib kah pkai tudung dkt upnm ?

    ReplyDelete
  51. jika saya pilih asasi perubatan sebagai pilihan 1 saya di UPU andaikata dpt sy perlu menghadiri temuduga dahulu dan jika gagal selepas ditemuduga adakah sy berpeluang utk meneruskan pengajian di universiti yang lain.
    atau adakah mereka akan memanggil temuduga awal dan jika kita gagal mereka akan memaklumkan kpd UPU utk memberi peluang kita ke u yg lain

    ReplyDelete
  52. assalamua;laikum .. saya nak tanya .. saya berminat nak amik asasi kejuruteraan dan teknologi di upnm .. bile sye tengok semak syarat upu saya lepas .. tapi bile tengok dekt laman web sebenar di upnm die nk greb B dalam +math and fzik :( . gred saya yg due tuh tk seberapa .. layak ke saya sis ???? tolong ~~

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum akk..sy nak tnya klau power spec tggi dtrima ke assi prubtn? N klau x dtrima mksudnya trus x dpt u lain atau cmna

    ReplyDelete
  54. Akk..katakanla klau kita letak upnm ni pilihn 1 dlm upu..pstu iv x lepas..mksudnya kita x dpt la mn2 u..ke mcm mn? N psl yg spec tu..mmg org yg pkai spek akn ditolk ke?

    ReplyDelete
  55. assalamualaikum..saya nak tny..kalo kita nk jadi pelajar awam di upnm..kena wat camne??..

    ReplyDelete
  56. hi, saya calon spm 2017..harapan ingin berjuang bidang medic...bila perlu saya membuat permohonan...selepas percubaan atau spm sebenar

    ReplyDelete

Subscribe