Skip to main content

Yang mana lebih susah? Asasi? Matrik? STPM? Diploma?

Kala ini ramai adik-2 dan para junior bertanyakan soalan yang sama...
"Akak,antara matrik dan asasi..ataupun stpm mana yang terbaik"..
Jawapan akak senang jer dik,
"Tepuk dada tanya selera" dan "ukur baju di badan sendiri"..
Jawapan itu mungkin akan mengecilkan hati adik-2 tapi itulah realitinya,
Hal ini disebabkan oleh beberapa rasional,
Pernah tak adik dengar ini?


"Kau nak ambil matrik?..susah siot!...
Kedua,
"Stpm,hurmmmm...quite tough and have to compete with students from matrics,foundation as well as from stpm too..and completely quite hard to score"..
Ketiga,
"Foundation...hurm...foundation..mesti tough jugak..susah nak cari buku revision utk exam nanti"..lecturer..mesti yg prof-2..hurm.."
Ketiga-2 itu perkara yang sama akak alami waktu spm,yelah kita perlu merancang apa yang kita nak amik agar tidak tersalah pilihan..bukan itu sahaja kita juga buntu memikirkan apalah aku nak jadi lepas ni..
Doctor ke?..engineer ke?..and so onnnnn....
Pada akak,sama ada asasi,matrikulasi mahupun stpm ada kebaikannya..jangan dilihat dari sudut negatifnya..ingat hidup tanpa cabaran mahupun risiko itu tidak mampu mendewasakan kita..dengan cabaran dan ujian itulah yang mematangkan kita..sekiranya adik memang berniat untuk menyambung pelajaran..biar susah manapun adik-2 pasti akan berusaha untuk mengatasinya..
Kalau nak kata matrikulasi susah,akak lepasan matrikulasi,alhamdullillah..akak berjaya melepasinya..dan sangat merindui utk berada di zaman itu lagi..bila dah bergelar mahasiswa ini..
Stpm..ramai kawan akak di universiti ini..do quite well...dah macam tutor pun ada..selalu share ilmu dengan kami semua..
Asasi..satu kelebihan..sebab dah terbiasa dengan "university life"..kebanyakan mereka do their best in their studies..dan santai saja cara belajar mereka..mungkin sbb sudah terbiasa dengan "university life"..kalau nak dicomparekan dgn akak contohnya yg masih belajar utk adapt dgn suasana di sini...


Pada akak,matrikulasi,asasi,dan stpm sama sahaja..
Beza yang ketara adalah dari sudut elaun..
Stpm xdapat elaun,matrikulasi dan asasi ada elaun.tapi matrikulasi lebih banyak sedikit nilainya..
Dan sudah semestinya ,apabila anda menjejakkan kaki di universiti budak-2 lepasan matrikulasi dan asasi lah paling muda almaklumlah,baru berusia 19 tahun.
Matrikulasi cara pembelajarannya hanyalah "basic-2 sahaja"cepat,dan padat kerana tempoh belajar hanyalah setahunl..kalau nak dibandingkan dengan stpm..yang lebih mendalam,namun lama..untuk asasi..maaflah akak kurang jelas mengenainya..
Akak dahulu memilih matrikulasi kerana akak tidak tahu apa cita-2 akak,jadi akak memilih matrikulasi atas dasar kita akan dapat lebih banyak pendedahan tentang course-2 di universiti-2..
Apapun,nasihat akak buatlah keputusan dengan bijak..tak salah mendengar pandangan daripada orang lain,tapi haruslah diingat,adik perlu bertanya kepada diri adik-2 sendiri sama ada adik mampu lakukannnya atau tidak..carilah maklumat daripada kaunselor-2 di sekolah,ataupun cari daripada sumber-2 yang sahih..paling baik,hadirlah ke program-2 seperti "Jom Masuk Universiti" untuk mendapatkan maklumat secukupnya.dan tanyalah segala macam kemusykilan yang membelenggu diri adik kerana "Malu Bertanya Sesat Jalan"..
Dan ingat,
"If you fail to plan,you plan to fail"..and "dare urself to take the challenges"..
Maafkan di atas kekurangan dalam penulisan ini..
Sekadar untuk berkongsi pandangan dan renungan..
Selamat Maju Jaya,..
"Bittaufiq Wannajah..
dipetik drpd nukilan Siti Aminah Anuar

Comments

  1. Thank yyou akak=)this post really helps me, cme,, nk tnye sikit boleh, pmbljrn kat matrik memang susa gler ke?. Hehe,. Dnga. org cter mcm2 tkot plak nak msok mtrik.hope u reply=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bile akak tnye soalan mcm tu kat org yg rajin, jwpn die senang sgt.
      bile tnye yg malas dijawab susah.
      Jd susah senangnye bergantung pada usaha kita sendiri, takda jawapan mutlak pada soalan ni :)

      Delete
  2. Assalamualaikum akak.. Nak tanya .. Kalau kat tmpat matrikulasi mmng x dibenarkan pakai niqab ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau anda lelaki tak boleh...lol

      Delete
  3. Salam. Akak, saya dapat form 6 dan diploma. Nak pilih yg mana?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Program Matrikulasi (sains) @ Kolej Matrikulasi Pahang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Terima kasih kpd kwn2 se-batch sebab mintak aku menulis serba sedikit tntng matrik berdasarkan pengalaman aku bljr sini. Fyi, sekarang ni aku study di Kolej Matrikulasi Pahang(KMPh). firstly, yg perlu korg tau, kat luar sana banyak persepsi yg tak munasabah pasal matrik. nanti mesti korg akan dgr ade org cakap matrik ni susah, matrik susah nak sambung IPTA, competition tinggi, takde mase nak release tension. em, aku tak boleh nak kate bende tu betul atau salah, sebab semua tu bergantung pada pelajar tu sendiri. Tmpt lain pun lebih kurang jugak usaha dpt, mls hanyut. Ade juga yg merendahkan rendahkan status matrik, tak berasas. aku pun mula2 sendiri pun takut mase nak daftar ke matrik ni. haha. tp dah lame2 rase senang je hidup kat matrik, lg pun subjek sikit. Setakat ni aku tak nampak org yg berusaha(bukan yg rase diri die dah cukup usaha) tak dpt keputusan yg baik kat sini.

DIPLOMA SAINS MATEMATIK @ UiTM

Assalamualaikum dan salam sejahtera kpd semua generasi samurians ;) Hey! my name is Zati Mughni atau dikenali sebagai dyucy di samura from Batch30, arifathonah, bestone :)
kini sy dalam semester dua dalam jurusan Diploma Sains Matematik atau dulu dikenali sebagai sains kuantitatif di UiTM Kelantan kampus Machang.
first skali..ramai bertanya, kenapa sy pilih DIPLOMA?

STPM (Ting. 6) Sastera

Pra Universiti / Tingkatan 6
Asalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera. Pertama sekali terima kasih diberikan peluang untuk berkongsi serba sedikit mengenai bidang di tingkatan 6 / pra-Universiti. Perkongsian ni akan diberikan secara ringkas dan padat sebab korang boleh cari banyak lagi info mengenai bidang ini di internet. ^^