A-level Programme - Engineering @ KMS

Wednesday, December 31, 2014

Assalamualaikum and hye ! I currently studying at Kolej Mara Seremban ( KMS ) and doing A-Level Programme - Engineering . Okay this is just an experience to be share with my juniors that will have to decide to choose their institution before they apply MARA scholarship .
Difference between KMB and KMS
Fyi , before I dapat sambung study kat sini I don't know at all about this programme . Mostly the most popular institution under MARA ialah Kolej Mara Banting ( KMB ) . KMB is the most well-known preparation institution . But the difference between KMB and KMS is their programme . KMB take IB as their whole programme while KMS has some A-Level students and some IB students . KMB and KMS nie kalau you guys nak tahu dah macam adik beradik . I just know about A-Level Programme only. IB and A-Level programme nie tak terikat lagi dengan mana-mana country .
What is A-Level actually ?

Tbh, dulu pon I tak tahu pasal A- Level nie . I just know about IB . Thats why time isi online application MARA scholarship , I prefer IB sebab tak didedahkan sangat pasal A-Level . But apa yang I can conclude pasal program nie ialah 100% result berdasarkan exam . Or senang nak faham it mostly like you guys punya SPM . 100% depends dengan you guys punya effort . A-Level programme sbenarnya ialah international academic program under University of Cambridge . The qualification is generally studied for over 2 years . Fyi , this programme split into 2 parts . The first part is known as AS Level and the second part is known as A2 Level . This two parts will combine together and I'm not really sure how this part to be calculate. But every part carried for 15 points. And basically macam my programme I take 3 subject with is pure math , chemistry and physic . Nie baru sem 1 . So every subject carry 5 points ( max ) . Kalau nak dpt 5 points wajib dapat A. If B 4 points and so on.. Plus , kt my college ada kena ambik extra subject which is General Paper ( GP ) or Thinking Skills ( TS ) . Pilih salah satu antara dua . Yang subjek nie kira macam extra points . Under Mara qualification untuk fly minimum 13 points . Tapi ada je yang Mara ambil 11 or 10 points. Rezeki masing-masing . Tapi kita takkan nak target rendahkan ? So, kalau dah dapat peluang belajar nanti jangan rasa selesa sangat diri tu . Sbb kita semua tak confirm lagi akn fly . Jangan rasa diri tu dah dapat Mara confirm fly . Perjalanan hidup tu panjang lagi . Berdoa banyak-banyak . InsyaAllah dipermudahkan.
LIFE-STYLE IN KMS
Now I nak share pulak pasal environment and life-style kat KMS. KMS nie tak banyak beza pon dgn asrama ( sekolah ) . We start class at 8 a.m and finish at 1.30 p.m . And the classes will be 5 days in a week . Means that if you guys nak balik every weekend pon boleh. Time registered kat sini you guys akan dapat satu bakul baju yang agak besar disediakan for setiap student. Hantar je baju2 kotor korang kat dobi then akan ada acik tu tolong basuh plus keringkan sekali . Nnt beli kupon rm1 if nak suruh keringkan . 2 kali seminggu . Makan disediakan 5 kali sehari kat dewan selera . Memang cukup makan . Elaun Mara kasi rm100 sebulan tu simpan or boleh beli keperluan lain nnt . Rm100 tu memang laa bunyinya sikit tapi kalau semua makan siap time you guys kat sana , so I think it allready enough . If you guys lapar malam2 ada gerai . Mostly class kat sini consist only 20 students for one class . Alhamdulillah kat sini still dijaga pergaulan between boys and girls. Suasana Islamik memang dah sedia ada kat KMS. Usrah pon ada dijalankan every weeks . Baju ke class mostly
l lelaki - kemeja + slack + kasut kulit ( black / brown )
l Perempuan - baju kurung + tudung + kasut kulit ( black/ brown )
Reference books pulak memang agak mahal. Kalau yg ori punya buku 1 subject dalam rm170+ . So, kalau nak jimat pinjam je buku kat library dulu or beli half price from senior. Kalau nak jimat lagi photostate . But for me, kadang2 tak guna pon reference books tu. Notes cikgu-cikgu kasi dah cukup or pinjam je kawan2 dulu.
Why choose Engineering ?
Haaaa ! This part I'm not totally master to answer it . Maybe sebab I really love math/add math and science subjects except for biology . At first , I want to take actuarial science but bila dah tanya pendapat alumni SAMURA plus my family members , so alhamdulillah I got what I want now . I love my course now .
Contact
I hope you guys can make a right decision . Jangan cepat mengalah and get ready in every situation . Ikhlaskan diri belajar kerana Allah S.W.T. InsyaAllah dipermudahkan. Kalau nak tahu more about this college or about my course , boleh contact guna yang bawah sini . Good Luck !
Nurul Afiqah binti Halim , Batch 30
A-Level Engineering Programme ,
Email : nurul.afiqah.halim@gmail.com
Twitter : @afiqahhalim13

Phone : DM me through twitter . InsyaAllah akan kasi kemudian .

You Might Also Like

5 comments

  1. what u written there is true.i was there before.i was the 1st batch back to 2003.alhamdulillah, managed to go UK and already working. Gud luck!

    ReplyDelete
  2. Berape A die nk dlm spm? And ade blajar bi x?

    ReplyDelete
  3. Mne nk mohon a level ni ?and im still confused nk amik actuary ke engineering 😭😭😭 uwaaa help me plss

    ReplyDelete
  4. Wow it was really exciting! One of my teacher recommends this to me, she said you're bumiputera can seek for help from mara banting or seremban. My first choice was Taylor or Help Uni because most of my seniors told me that when they met students from Help at India for medics, they were astounded to see their notes memang lengkap !

    ReplyDelete

Subscribe