Skip to main content

The Art of Scholarship-hunting

Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.



I know that it is quite late for us to publish a post regarding Scholarship-hunting, but we do hope that this post might help you guys even for a bit. I  noted that the interview session for the Japanese Associate Degree just held last week, I think. But don't worry there are more scholars to be hunted. So, today I'll share with you some of the tips..:)


STEP 1: Sesi Muhasabah

Some people skipped this part and just berserk to apply every scholarships available but I think there are some negative setbacks for that action. First, you get all the scholarships and confused. Secondly, you'll overspread the effort menjadikan your application comot or et cetera. So, here's what I do.


1. Take a piece of paper and write your name so you will never forget your identity.

eg.
         SIDI MUHAMMAD YUSOFF BIN AZLI SHAH

2. Then, engage in a brainstorming session to decide the top 3 fields that you want to pursue in. You will find the presence of Internet really helps in this step. So, the things you are going to consider is;

a. Interest. What I mean about interest is passion . Bukan nak teruskan legasi keluarga as doktor or engineers, nak shortcut untuk jadi kaya dan sebagainya. Those reasons logically valid, but try to put the first choice as your sole passion. You can be dirty rich, but you will live inr egret for doing something you don't like.

b. Opportunities. This includes which programs offer scholarships or placements. And which interest yang secured in our countries et cetera.

eg.

      SIDI MUHAMMAD YUSOFF BIN AZLI SHAH

        TOP 3 CHOICES

      1. MEDICINE-
      2. PHARMACY
      3. OIL AND GAS


3. Istikharah. This type of solat tak pernah exclusively for cari jodoh,ok..Every time you want to make a decision, turn to him.


STEP 2- BOOKMARKING

Now, here are some of the webs yang berguna untuk usha scholarship.Jangan lupa bookmark setiap link ni, so tak kelam kabut nanti.

1. Scholarships Review
2. Afterschool
3. Pendidikan Malaysia
4. JPA
4. Sebarang page rasmi MARA or U yanng korang berminat nak masuk. Like MARA Scholarships


STEP 3- DISCUSSION

Yakni, bincang molek2 biasiswa mana yang nak dengan parents (Mostly diorang suruh apply sume bhaha) so you can focus bahagian mana nak ambil.


STEP 4- DATEMARKING

Iaitu, tandakan kat kalender korang die punye due date untuk apply et cetera and teruskan untuk stalk laman2 web tu in regular intervals so you will not miss anything..

Goodluck :D

Comments

  1. thank you very much for your efforts. semoga kejayaan kakak dan abang diberkati-Nya.

    ReplyDelete
  2. Seriusli, terima kasih banyak banyak. Semoga Allah memberkati kakak-kakak dan abang-abang sekalian dengan kejayaan di dunia dan di akhirat kelak in shaa Allah kerana sudi berkongsi ilmu dengan kami semua. All the best for the rest of your studies.

    ReplyDelete
  3. Thank you for your explaination.

    ReplyDelete
  4. Kalau kktm, kpm, unikl n so on tu mcm mane pulak? Bljr mcm asasi or matrik jgk ke?

    ReplyDelete
  5. Is it a good decision to choose Modern Language (French) for my major? Because my family doesn`t really support me since they think that choosing language doesn`t give a good future for me. Help me since I am stuck with my own decision that I should take.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wee cerita sikit hang nak amek kos ni tang mana,sebab aku nak amek kos ni gak..malang sekali aku tak jumpak -__-

      Delete
    2. yeah..exactly where n how should i apply for the course?

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

DIPLOMA SAINS MATEMATIK @ UiTM

Assalamualaikum dan salam sejahtera kpd semua generasi samurians ;) Hey! my name is Zati Mughni atau dikenali sebagai dyucy di samura from Batch30, arifathonah, bestone :)
kini sy dalam semester dua dalam jurusan Diploma Sains Matematik atau dulu dikenali sebagai sains kuantitatif di UiTM Kelantan kampus Machang.
first skali..ramai bertanya, kenapa sy pilih DIPLOMA?

Program Matrikulasi (sains) @ Kolej Matrikulasi Pahang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Terima kasih kpd kwn2 se-batch sebab mintak aku menulis serba sedikit tntng matrik berdasarkan pengalaman aku bljr sini. Fyi, sekarang ni aku study di Kolej Matrikulasi Pahang(KMPh). firstly, yg perlu korg tau, kat luar sana banyak persepsi yg tak munasabah pasal matrik. nanti mesti korg akan dgr ade org cakap matrik ni susah, matrik susah nak sambung IPTA, competition tinggi, takde mase nak release tension. em, aku tak boleh nak kate bende tu betul atau salah, sebab semua tu bergantung pada pelajar tu sendiri. Tmpt lain pun lebih kurang jugak usaha dpt, mls hanyut. Ade juga yg merendahkan rendahkan status matrik, tak berasas. aku pun mula2 sendiri pun takut mase nak daftar ke matrik ni. haha. tp dah lame2 rase senang je hidup kat matrik, lg pun subjek sikit. Setakat ni aku tak nampak org yg berusaha(bukan yg rase diri die dah cukup usaha) tak dpt keputusan yg baik kat sini.

STPM (Ting. 6) Sastera

Pra Universiti / Tingkatan 6
Asalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera. Pertama sekali terima kasih diberikan peluang untuk berkongsi serba sedikit mengenai bidang di tingkatan 6 / pra-Universiti. Perkongsian ni akan diberikan secara ringkas dan padat sebab korang boleh cari banyak lagi info mengenai bidang ini di internet. ^^