Program Matrikulasi (sains) @ Kolej Matrikulasi Pahang

Friday, December 26, 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Terima kasih kpd kwn2 se-batch sebab mintak aku menulis serba sedikit tntng matrik berdasarkan pengalaman aku bljr sini. Fyi, sekarang ni aku study di Kolej Matrikulasi Pahang(KMPh). firstly, yg perlu korg tau, kat luar sana banyak persepsi yg tak munasabah pasal matrik. nanti mesti korg akan dgr ade org cakap matrik ni susah, matrik susah nak sambung IPTA, competition tinggi, takde mase nak release tension. em, aku tak boleh nak kate bende tu betul atau salah, sebab semua tu bergantung pada pelajar tu sendiri. Tmpt lain pun lebih kurang jugak usaha dpt, mls hanyut. Ade juga yg merendahkan rendahkan status matrik, tak berasas. aku pun mula2 sendiri pun takut mase nak daftar ke matrik ni. haha. tp dah lame2 rase senang je hidup kat matrik, lg pun subjek sikit. Setakat ni aku tak nampak org yg berusaha(bukan yg rase diri die dah cukup usaha) tak dpt keputusan yg baik kat sini.


Siape yg masuk matrik mesti target untuk dpt 4.0(FOUR FLAT). senang je sebenarnye kalau study constant. MUET pun penting juga, kalau boleh score band 4 ke atas. Untuk pengenalan, program matrikulasi ni program persediaan untuk ke degree. biasenye yg nak jd doctor ambil modul I/III. engineer modul I/II. Tp selalunye tu cita2 mase awal2 masuk matrik je, dah lama2 selalunye nnti ramai jugk yg tukar cita2. Haha. Dekat matrik ni kita cuma ada dua jurusan je, iaitu Sains dan Akaun (matrik teknikal lain cerita), tapi sains pulak pecah kpd 3 modul:

-Modul 1:Fizik,Biologi,Kimia dan Matematik

-Modul 2:Fizik,Kimia,Sains Komputer dan Matematik

-Modul 3:Biologi,Kimia,Sains Komputer dan Matemetik

kalau Akaun pula, korg akan belajar subjek Akaun, Bussiness, Ekonomi dan Matematik. ade jgk subjek lain mcm English, PI, kemahiran dinamika dgn koko. Tp tak dikira dalam pointer. Dekat matrik ni kalau jurusan sains semua belajar dlm english...kalau akaun akan belajar dalam bahasa melayu. Nak tukar modul/aliran boleh apply mase orientasi, tp yg dr akaun nak tukar ke sains susah. modul apa paling tough? Depends individu. aku ambil modul I so tak tahu sains computer atau subjek akaun ni susah mcmmane. semua modul same padat je jadual, tp Modul I kena hantar 3 lab reports setiap minggu. lab report ni bukan mcm mase spm, sini satu lab report dalam 4-10 pages.

Pemarkahan pula, 70% drpd paper exam, 20% PB (bergantung kepada lecturer diorg nak bg berapa, selalunye semua dpt tinggi, lecturer aku plg rendah bagi 18 ) and 10% markah midsem. maksudnye kalau midsem korg dpt fail atau 0% pun, still ade 90% untuk korg dpt A. takde soalan objektif dan essay untuk midsem. matrik ade program setahun dgn dua tahun. Kalau pointer final sem bawah 2.00, kene turun ke program dua tahun. Kalau bawah 1.50, kene buang matrik terus.

Persediaan ke matrik? basically just prepare barang2 mcm masa korg daftar asrama sekolah lame dulu. Yg tak pernah duduk asrama pun takyah risau, manual ada. Kalau nak bwk brg2 elektronik tu, pandai2 lah cover. Buku rujukan tak perlu beli dulu takpe, sbb nanti semua akan dpt boucer buku RM250. ade 3 brands yg famous untuk students matrik. SAP, OAP, OXFORD. SAP isi nye padat dan simple, tp kurang explaination mendalam. OAP rasenye lengkap je. OXFORD pula complicated, tp agak best juga la, walaupun aku pening mase bace buku2 oxford. (Bukan nak promote)

Kelebihan Matrikulasi? hmm aku tak pasti sgt ape beza matrik dgn program persediaan yg lain mcm asasi. asasi dgn matrik tak bnyk beza pun, syllabus lebih kurang cuma susunan mungkin tak same. Duit tak payah risau, elaun sebulan RM250. Kdg2 kolej terus masukkan 500 untuk sekali 2bulan. Ade ATM kat dalam, mcm kolej & U lain. yg drpd keluarga susah(betul2 susah) boleh dpt makan free tiap hari mcm asasi, matrik ni shortcut ke degree. bilik pula lebih selesa drpd dorm asrama sekolah, sebilik 4 org. seorg dpt satu locker, satu meja study(2 drawers), satu lampu study, satu rak buku. so tak pyh nak turun bilik study. btw ade je yg dpt sebilik sorg, so yg bertuah tu dpt la 4 set locker meja lampu rak. sebab bnyk kekosongan. matrik dgn spm mane lebih stress?? entahlah. haha. aku suke matrik sebab takde nak menghafal sgt mcm spm (SEJ & PI).. sem I, fizik math dgn kimia bnyk calculations. Bio ade jugak calculation, tp kire2 bio ni semua boleh jwb punye. cuma bio ni korg kene rajin bace. hafal? kalau korg faham particular topik tu, rase mcm sikit je yg perlu hafal. eh, calculator pun pakai CASIO FX-570ES PLUS. tp boleh je kalau nak pakai calculator lame korg mase spm tu. cuma payah. aku lepas guna kalkulator baru ni pun rase lembab bile nak guna kalkukator lame tu balik. Peluang ke oversea? cerah lagi. tapi tak secerah program khas prep oversea dgn stpm la. matrik ada program khas hantar students ke oversea, tapi dah terikat kontrak untuk kerja sebagai lecturer matrik bile korg balik malaysia nanti. kalau taknak, boleh apply manual, dptkan penempatan, lepas tu apply scholarship. hari tu dgr taklimat JPA, dia kata setahun amik 10000 tepat students untuk sambung degree dlm negara, and thanks to najib yg ubah sikit dasar program tajaan, kalau dulu kena kerja kerajaan, skrg ni lepas graduate nak kerja dgn GLC pun bole (petronas, shell, schlumberger, etc.

Cara study berkesan di matrik? hmm ikut org la kut. haha. kalau aku pagi bangun 5.00, mandi, lepas tu study sampai azan subuh. mase kelas ade rehat pukul 1-2, makan solat dgn study sikit. habis kelas pukul 5, aku riadah/mandi. kalau tak riadah aku tidur(kalau tepu) atau study sikit. Malam siapkan semua assignments, tutorials dgn lab reports (sumbang markah PB). Biasenye tak lame. depends korg buat fokus ke tak. kalau sambil dgr lagu atau berbual mmg lame la. Sbb tu aku tak suka dgr lagu sambil study. habis kerja tu semua aku study sampai 11.00, lepas tu tidur. Air jgn sampai kosong, refill selalu. sabtu ahad study je kalau takde extra class. Kadang melagha jugak, tp set mase la.Mcm ni je rutin mingguan. Kalau korg nmpk org yg kurg study pun boleh Berjaya kat sana, tak pyh korg nak ikut tak study jgk. Haha. Kalau ada gap mase, pergi jumpe lecturer kat bilik die untuk consultation (penyumbang PB jgk, lecturer catat spe yg jumpa). ni mula2 je aku rajin, lepas tu malas da dtg jumpa. Makan rasenye murah je, sehari RM5 cukup sgt kalau tak melahap. Habis matrik korg boleh apply mane2 IPTA. kalau tak lepas IPTA, IPTS masih ade. fyi, 3 IPTS tmptn je yg JPA taja (apa yg aku diberitahu), UTP UNITEN MMU. kalau semua tak dpt? buat rayuan repeat. Matrik dgn asasi mane lebih okay? depends juga. aku tak tau sgt pasal asasi. cuma bezanya, asasi ni korg dah duduk kat U. ada asasi yg cuma tmptkan degree kat U tu jgak. contoh, kalau korg sambung asasi UIA, kene sambung degree kat UIA jugak. Asasi UM dgn UiTM je yg masih ade peluang sambung degree ke tempat lain, mcm matrik. budak matrik dgn asasi mane lebih pandai? soalan tahap undefined. haha. sebab setiap tempat ada genius masing2. Lg2 yg cina, semua pandai rasenye kat matrik ni. kalau tak puas hati dgn result SPM, matrik ni la tmpt kalau nak tebus. yg dulu cemerlang jgn over-confident. kat sini ramai je yg spm straight A tak dpt 4.0, yg tak berapa cemerlang pun bole dpt dpt 4.0. Hope korg enjoy kalau korg enroll ke matrikulasi ni. Setakat ni aku enjoy je. Kalau korg masuk matrik, Join je ape2 program, apply mane2 jwtn yg ade. Dpt markah koko. Haha. Kat sini aku jd ahli PASS, and ade jgk la kdg2 pergi luar bile ade program atau pertandingan Math. Kalau kat sekolah menengah mcm jd faci la, tp pelaksanaan die lain, lgpun ahli PASS dikira jawatan khas jugak. Ade lg jwtn lain mcm PRD( smk dulu panggil PRS) and plg hebat sekali Jwtnkuasa perwakilan pelajar. apply la ye mane2. okay, tu je, kalau ada apa2 pertanyaan boleh tanye aku atau mane2 senior matrik yg lain:) goodluck 4.0.



You Might Also Like

126 comments

  1. wah inspiree mee and motivateedd syukrann ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks. follow kami di twitter ya @stagelain :)

      Delete
  2. Keputusan kemasukan matrix bila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 30 hari bekerja selepas tarikh umum keputusan SPM.

      Delete
  3. Matriks selalunya nak berapa As ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends. bumiputera 4A pun boleh dpt. non-bumi mostly 8A n above

      Delete
    2. Sya dpt 2A(1A*math and 1A-*agama) only..dpt tawaran dlm sains..kt matrik kelantan.. 5/6 nie daftar..

      Delete
    3. Sya dpt 2A(1A*math and 1A-*agama) only..dpt tawaran dlm sains..kt matrik kelantan.. 5/6 nie daftar..

      Delete
  4. Kalau dapat tiga A , boleh masuk Matrik x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau 1A+ 1A 1A- consider as tiga A ?

      Delete
  5. Kalau terlepas tarikh untuk kemas kini maklumat bagi matrikulasi macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x kemas kini pon xpe at least dah mohon..

      Delete
  6. nak masuk tapi bila tarikh apply?

    ReplyDelete
  7. kalau kimia D spm..ada peluang lagi tak nak masuk matrikulasi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, saya lepasan program matrikulasi sains 2 tahun 2010/2012
      Berdasarkan pengetahuan saya, kalau kimia D, biasanya akan ditempatkan dlm program matrikulasi sains 2 tahun ( mcm sy, tp sy dpt D for Add math.)
      Kalau rezeki lebih dan bernasib baik dan dgn izin Allah jugak, boleh dpt tempat prog matriks setahun tp mungkin second intake.
      Itu kalau bertuah laa. Last but not least, buat pilihan yg terbaik. Good luck!
      Nasrul Baki
      Student 3rd year
      Geosains UMK

      For any enquiry, kindly pm me through fb: Mohamad Nasrul Mohd Baki.
      Best of luck, kekwa kuning!

      Delete
    2. ok..thanks for the information..harap2 dapat la

      Delete
    3. Haii awk dpt tak matriks tu??

      Delete
  8. Menarik sgt penulisannya. Kalau ambik matrik boleh ke nk sambung ke course farmasi ?

    ReplyDelete
  9. Kalau dapat D in English subject masih ada peluang masuk matriks tak?

    ReplyDelete
  10. Kalau dapat D in English subject masih ada peluang masuk matriks tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! Ada! Sebab my friend dulu dpt D for English, so dia dpt matriks program setahun, tapi, second intake lah.
      Jgn risau, ada peluang tu. Good luck! All the best!
      Nasrul Baki (Ex-KMPP)
      3rd year student
      Geoscience UMK

      :)

      Delete
    2. Terima kasih atas imformasi :D

      Delete
    3. Saya tgh tunggu rayuan.apakah peluang saya tinggi .saya dapat bi D jugak n addmath D

      Delete
    4. Saya tgh tunggu rayuan.apakah peluang saya tinggi .saya dapat bi D jugak n addmath D

      Delete
  11. Kalau math E then addmath D . Boleh dpt matrik ? Harap2 dpt . Ameen.doakan saya dpt matrik .ameen

    ReplyDelete
  12. Apakah kelayakan matrik? Add math saya c+ agak2nya saya dapat tak? MUET tu senang me susah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Add math c+ insya-Allah peluang ke prog matriks setahun masih cerah.
      MUET, sorry to say, depends on you yourself! Where there's a will, there's a way. Insya-Allah, MUET bukanlah senang, tp kt matriks, àda kelas english yg sgt membantu utk menghadapi persediaan MUET. Don't worry! Dan jgn pernah berhenti berdoa! Insya-Allah, matriks akan menjadi tempat anda menuntut ilmu sebelum melanjutkan degree! Best of luck!

      Nasrul Baki
      3rd year student
      Geoscience UMK

      Delete
    2. Bang . Kalau math E ???

      Delete
    3. Sya add math c je..dpt yg program staun utk first intake..kmia sya , fizik sya c+ and bio sya b..

      Delete
  13. Kalau ada math G..bio B....chem A.....physic D......ada hrapan msuk matrix ke?hrap2 d balas ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saye pon dpat kputusan lbih kurang mcm ni...bolwh ke masuk matrix?

      Delete
    2. Tidak akan dapat

      Delete
  14. SPM saya 6A ,2B,1C+(BM); adakah dgn BM C+ tu saya layak masuk matrik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, sebab C+ masih dianggap kredit.

      Nasrul Baki
      3rd year student
      Geoscience UMK

      Delete
    2. Peluangnye teramat cerahhhh....*^▁^*

      Delete
  15. Sye ad pluang x nk msuk matrik kalau bio sya c dan fiz n kim saye d???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peluang utk masuk program matrikulasi satu tahun tu mungkin kelam, tp insya-Allah, peluang utk masuk program matrikulasi dua tahun, insya-Allah, masih ada. Teruskan berdoa pd Allah yg Maha Mengabulkan. Insya-Allah.

      Nasrul Baki
      3rd year student
      Geoscience UMK

      Delete
  16. salam, kalau kita berjaya dalam matriks ni, boleh tak apply oversea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh but the application procedure is really complicated.

      Delete
    2. Tk la complicated mana cuma kena rajin tngk web kpm sebab selalu tajaan ke luar negara bgi pre-u akan diumumkan disitu

      Delete
  17. Sorry to say this, ini mungkin kebenaran yg pahit, tp sy terpaksa ckp. Yg mna yg tanya pasal math modern dpt E or G tu, actually minimum requirement for subject math modern is C for PDT n B for PST. Namun, jgn pernah putus asa, jgn pernah berhenti berdoa, mna tahu rezeki anda masih Allah takdirkan anda utk berada di matriks. Buat masa skrg, yg boleh sy ckpkan, jgn pernah berhenti berdoa. Jika matriks bukan takdir anda nanti, ketahuilah, Allah punya sesuatu perkara yg lebih besar utk anda. Jgn pernah menyesali masa lalu. :)
    Good luck! Stay awesome.
    takpun anda mungkin boleh bukak lmn web mara dan cuba apply program persediaan keusahawanan sains (ppks) UMK. Kat sini, insya-Allah, requirements dia mungkin rendah sikit berbanding matriks kpm. Lps ppks umk, anda boleh apply degree sains gunaan yg ada kt UMK, insya-Allah.

    Nasrul Baki
    3rd year student
    Geoscience UMK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau saya dpt bio C,engC+,chemB phy C+ acc B+ and yg lain A, layak ke sya dpt modul 1 dalam matriks? Dan layak ke saya dpt matriks?

      Delete
    2. Untuk makluman semua lah, sy cuba nyatakan syarat kelayakan minimum matrikulasi.
      Sains.
      BM- C, BI - C, MATH - B, ADDMATH - C, KIM- C dan C dlm FIZ atau BIO.
      Maka, insya-Allah, dgn izin Allah, anda akan mendapat tempat ke matriks.
      So basically kalau berdasarkan result anda, insya-Allah, peluang anda utk mendapat modul 1 masih ada.
      Insya-Allah, selagi keputusan tawaran belum keluar, teruskan berdoa dan insya-Allah, jgn pernah berhenti berharap. Good luck! All the best!

      Nasrul Baki
      3rd year student
      Geoscience UMK

      Delete
    3. Hi addmath sy D dan subjek lain kredit. Layak tak PDT?

      Delete
  18. thank you atas perkongsian pengalaman... :) dapat jgk figure out serba sedikit tntang khidupan di matrik ..! rasa x sabar nk further study .. hehe

    ReplyDelete
  19. Mcm mne nk semak kalau sy dh mohon matriks eh?? sy x ingat nom pin

    ReplyDelete
  20. mana lebih baik antara matriks dgn. dip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masing2 ade kelebihan n kekurangan die.kalau dr segi masa amik matrik lg pendek dr dip..tp dr segi ilmu bdk dip lg tip top dr bdk matrik.but it depends on u actually whether u choose to be a successful person or not :)

      Delete
  21. saya ada dengar orang senior yang cakap, lepas matriks habis, kita belum tentu dapat course yang kita nak walaupun result kita bagus. betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn terlalu dgr ckp2 org. Hidup ni insya-Allah, bila kita nk something, kita usahakan untuknya, insya-Allah Allah akan bg. Kalau tak dpt course yg kita nk, ingat, Allah lebih Mengetahui apa yg terbaik buat hamba-Nya.
      in my case, Alhamdulillah walaupun pointer keseluruhan sy tidak mencapai 3.00 pun, namun alhamdulillah sy tetap mendapat course yg diidam-idamkan sejak Tingkatan 4 lg. Dan di uni ni, semuanya bermula dari kosong semula. Dan alhamdulillah dah tahun tiga pun, dan sedikit masa lg insya-Allah ( doakan saya) akan grad dah. Jgn pernah putus asa, Yakinlah dgn apa yg Allah tetapkan buat kita kerana Itulah yg terbaik. :)

      Nasrul Baki
      3rd year student
      Geoscience UMK

      Delete
    2. terima kasih....

      Delete
  22. Erm, ape beza modul 1,ngan 3? Means klo amek modul 3,pon still after matriks leh further nak amek doktor ke? Sebab kan modul 3 just bio,,,,but modul 1 ade bio,kimia,fizik,,,,,,hope ade yg bls hihi

    ReplyDelete
  23. Beza nya, module 1 belajar physics, module 3 belajar sains komputer.
    Yup, no worry. Student module 3 boleh ja further medic, as long as cukup requirement utk medic la. Takda hal. My friend module 3 ada ja yg dh further medic pon skrg. Module bukanlah penentu segalanya, tp you yourself, if you want medic, no matter u're in module 1 or module 3, u will strive for success to achieve ur dream.
    Good luck!

    Nasrul Baki
    3rd year student
    Geosains UMK

    ReplyDelete
  24. Stakat ni..nanti masa di orientasi..ada yg lepas tak yg nak tukar dri akaun ke sains?
    Sebab saya student sains tpi dpat akaun even saya tak mohon..

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum.. saya dapat matrikulasi kmph this year but saya dapat program dua tahun.. saya nak tanya, ada chance tak kalau dapat program satu tahun sebab saya rasa program dua tahun tu terlalu lama.. kalau kawan2 saya yang dapat program satu tahun this year, maybe diorang dapat masuk u masa umur 19 tahun manakala saya pula mungkin masuk u pada umur 20 tahun.. maybe saudara boleh bagi pencerahan.. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak boleh mohon tukar ke program satu tahun.alert waktu orientasi nnt die akan buka utk stdnt yg nk tukar modul or yg seangkatan dgn die...kalau x dpt,buat muke tebal n mohon skali lg sampai HEP luluskan.anyway,welcome to kmpH :)

      Delete
  26. Hai,nak tanya dekat matrik diorang ada kira markah koko tak mcm kat skolah? Contohnya kalau dapat 4 flat tapi markah koko sikit susah nak dapat ipta ke?

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum..nak tanya sikit..apa beza course setahun dengan dua tahun??...lagi satu kalau kita tak buat pengesahan tawaran dekat laman web takpe ke?..maksudnya kita cuma datang time hari pendaftaran je selepas terima tawaran tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..kos setaun nie..kite kne struggle skit sbb limit mse. Kalu yg prgram dua taun nie..kite lbh byk mse trluang..lgi pn, sbyk 50% yg akn diajar pd taun satu..bakinye taun yg kdua..

      Delete
    2. Waalaikumusalam..kos setaun nie..kite kne struggle skit sbb limit mse. Kalu yg prgram dua taun nie..kite lbh byk mse trluang..lgi pn, sbyk 50% yg akn diajar pd taun satu..bakinye taun yg kdua..

      Delete
  28. Hai saya nak tanya saya tak dapat matrik tapi ada buat rayuan semuanya menepati syarat kecuali addmath saya D .Awak rasa sayaa ada chance tak untuk masuk matrik second intake untuk PST

    ReplyDelete
  29. Nk tnye , sy dpt tawarn ny .. mgkin sy msuk mtrik phang ny .. cbb upu xdpt . Mcm mne proses dftr? Kne bwak surat tawaran ? Kite taw dpt twran drpd internet . Xd surat tawaran kn .. so , xphm sbnrnye . Kne print kew kt internet tu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadoiii dek.. dah nak masuk kolej tu biarlah bahasa tu ikut ejaan yang betul atau paling tidak janganlah menulis macam BBNU..

      Delete
  30. Assalamualaikum, perlu ke kita study subject2 sains tu semula sebelum masuk ke matriks ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xprlu sbb kt stu nnt.. smua kite dpt dri lecturer kite..smua note yg dy bg..kne hadam btl2..kalu nk cmerlang..

      Delete
  31. Assalamualaikum, perlu ke kita study subject2 sains tu semula sebelum masuk ke matriks ni ?

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum,sy nk tnya kat matrik pahang blok mana yg paling best?? Sy dpt blok A1.

    ReplyDelete
  33. Is it possible nak tukar program 2 tahun to setahun?ada chance tak nak dpt?

    ReplyDelete
  34. If dpt matriks n then tiba2 dpt offer from upu.boleh quit?kalau tak dftr on the day yg sepatutnya dftr without permission for some reason i mean like lmbt sikit still diterima ke?

    ReplyDelete
  35. Klu modul 3 di matrik blh buat degree senibina tak.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. Kalau student modul 3 boleh apply software engineering tak time degree nanti?

    ReplyDelete
  38. Salam, Dulu form5 kita ambil aliran sains teknikal . Then masuk matrik kita nak pilih sains hayat ? Boleh ke ?

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum.. kalau nak ambik farmasi, ambik modul 3 boleh ke? Sbb fizik ni saya ngek sikit. hehe

    ReplyDelete
  40. Dulu time form 4 ambik aliran ape ek?

    ReplyDelete
  41. Saya nak tanya sya ni pelajar akaun tpi blh x kalau sye ambik matrikulasi aliran sains

    ReplyDelete
  42. Module1- ni x kisah nak jadi apa.
    Module2- nak jadi engineer/ict/etc
    Tapi kalau module 3 ni biasanya nak jadi apa???

    ReplyDelete
  43. Module1- ni x kisah nak jadi apa.
    Module2- nak jadi engineer/ict/etc
    Tapi kalau module 3 ni biasanya nak jadi apa???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Modul 3 boleh apply for allied science like nurse, doctor, lab technologist, forensic :)

      Delete
  44. Assalamualaikum, Elaun semua pelajar dapat ke atau ade yg layak aje dapat elaun..?? Dengan ape beza kelas dengan kuliah..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua plajr matriks layak dpt elaun :D

      Delete
  45. Salam,nak tanya program setahun dgn program 2 tahun mana lgi better?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahun better sebab lagi cepat habis tapi usaha kena lebih lah.

      2 tahun lebih relaks cuma kena maintain pointer. But for me instead of amik program 2 tahun, baiklah terus amik dip :)

      Delete
    2. Thanks for sis fatin .. another one question, mmg dapat 1 modul je ke? Sains komputer susah tak? Needs enlighten asap

      Delete
    3. Untuk aliran Sains ada 3 module & kita hanya dapat 1 module je.

      Modul 1 - Matematik, Kimia, Biologi, Fizik
      Modul 2 - Matematik, Kimia, Fizik, Sains Komputer
      Modul 3 - Matematik, Kimia, Biologi, Sains Komputer

      Based apa yang saya baca from ex matrikulasi, sem 1 agak senang & sem 2 susah sikit sebab ada programming. Tapi belum cuba belum tahu kan? Boleh jadi sains komputer senang untuk awak kalau awak belajar & fokus. Boleh jadi susah kalau belajar main-main :) Tiada benda yang mustahil :)

      Delete
  46. Hello..saya dapat straight A spm tpi tak dapat pula first intKe matriks...bolehka rsanya sy dpt second intake??btw sy bumi but have chinese blood

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau awak dapat straight A, mestilah awak mohon asasi kan atau dapat tawaran UPU :) masih boleh dapat untuk rayuan kalau cukup syarat. Chinese blood is nothing if you're bumiputera.

      Delete
    2. Thx for replying..hehe..sy tak dpt asasi tpi dpt pulak diploma...family tak galakkan pergi uitm tu sbb kesuntukan msa..mgu dpn dh nk mndftr..trpksa tnggu rayuam matrix je ni..huhu..thx again :)

      Delete
  47. Assalamualaikum saya dapat D untuk addmath bolehkah saya dapat PST

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syarat kelayakan minimum ialah C untuk Matematik Tambahan. Berkenaan program, saya tak pasti. Maaf :)

      Delete
  48. Hai... saya dpt PST di KMJ. Kalau saya nak tukar ke PDT,ada peluang tak untuk sambung degree farmasi? Lg satu, student PST & PDT dicampur sekali ke atau belajar asing? Thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun dapat PST & di KMJ juga :) Ya ada peluang untuk sambung degree famasi. About belajar tu saya tak pasti.

      Delete
  49. Hai... saya dpt PST di KMJ. Kalau saya nak tukar ke PDT,ada peluang tak untuk sambung degree farmasi? Lg satu, student PST & PDT dicampur sekali ke atau belajar asing? Thanks...

    ReplyDelete
  50. Salam, kalau nak tukar modul mesti kne cepat ke, ke tak kesah, tq😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Modul boleh tukar masa minggu orientasi :)

      Delete
  51. Salam, kalau nak tukar modul mesti kne cepat ke, ke tak kesah, tq😊

    ReplyDelete
  52. salam akak kalau saya dapat 6A tp kimia dengan addmath saya D ada peluang ke untuk dapat rayuan pst atau pdt? untuk elaun tu both dapat ke pst je? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haii let me answer your question. Kalau pst tu confirm x dapat tawaran lah but for pdt there's a possibility u get. Minimum qualification for getting pdt is u need to credit all ur subjects and get D for addmath. Maybe chemist dpt D bole masuk kut sbb ramai pljr thun ni dpt D for chemist. Berdoalah ya spy dpt hehe.

      Delete
  53. salam akak kalau saya dapat 6A tp kimia dengan addmath saya D ada peluang ke untuk dapat rayuan pst atau pdt? untuk elaun tu both dapat ke pst je? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. PDT ke PST ke dua2 dpt elaun. Don't worry hehe

      Delete
  54. salam, sy dpt chemist dengan biology D, tpi sy dpt fizik C lepastu addmth B+. jadi layakkah sy nk dapat permohonan rayuan untuk satu tahun? atau dua tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Possibility untuk dapat pst agak rendah sebab chemistry awak D tapi tengok juga kot-kot requirement tahun ni rendah sikit kan atau ramai tolak matriks. For modul, dia tengok sama ada C untuk biologi ATAU fizik :)

      Delete
  55. salam sis fatin, kalau belajar sains komputer perlu bawa laptop ke? esok dah daftarrr takutt

    ReplyDelete
  56. Salam .... klau second intake boleh tukar course tak??? Dari sains ke akaun

    ReplyDelete
  57. Salam, nak tanye, saya ambil subjek kimia, fizik addmath, lukisan kejuruteraan, bm, bi, agama, math dan sej masa spm. Jadi? Saya mohon untuk jurusan sains. So, adakah saya memenuhi syarat seperti di atas walaupun saya tiada subjek biologi dan sains komputer?? Dan modul yang manakah akan saya ditawarkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memenuhi syarat. modul dua (subject maths, chem, phy & sc comp).

      Delete
  58. Wow sangat membantu! Terima kasih share tntg matrik ni!

    ReplyDelete
  59. kalau mcm saya aliran sains ict dkt skolah, klau nak mohon matriks jurusan sains atau jurusan teknikal?

    ReplyDelete
  60. Hmmm if math got below credit but still pass. Can or not enter matriks . hope .. U can reply..

    ReplyDelete
  61. Nak tanya
    Saya tidak mengambil subjek bio semasa spm
    Tetapi fzik, kim ,addmath saya ambil
    Bolehkah saya mohon untuk matrik jurusan sains

    ReplyDelete
  62. Sy dapat program dua tahun(PDT) 2016 di matrikulasi Labuan, Addmath dan kimia sy D,sy hny dpt 2A(1A-math 1A-BM) dlm SPM 1A 1A- 3B+ 2C 2D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf 1A ntuk math 1A- ntuk BM

      Delete
  63. sy bkn muslim
    i dpt 6A 2B 1 C
    KLU Macam tu blh tak dpt matriks?

    ReplyDelete
  64. nk tnya sya spm pljr akaun.sya dpt A bgi akaun dan math.bio B.tpi chemist dan addmth D.bleh ke msuk matriks.

    ReplyDelete
  65. Salam nk tanya. Mcm mana nk thu kite dpt modul mane ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pihak matrik awak nanti tentukan tapi boleh mintak tukar modul

      Delete
  66. kalau takde basic bio . tapi nak ambik bio dekat matriks boleh ke ? ada tak any students yang memang takde basic bio tapi amik bio ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh :) syarat utk masuk matrik kena ada SPM bio/fizik

      Delete
  67. Saya dapat masuk matrik, 5/6 ni daftar. Saya dapat aliran sains. Cuma dia takbagitawu modul berapa, saya nak mintak pendapatan awak, saya dapat 6A, A+ untuk kimia , math, A untuk agama,bm A- untuk Bio , sej. Tapi fizik saya dapat B+. Agak² saya dapat modul berapa nanti ? Btw, saya dapat pst.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nk tau modul kamu rujuk pada no. Matrik..kalo depan no. tu tulis 'MS' tu modul satu.'MD,MT' modul dua,modul tiga......kalo tak silap saya mcm ni la ni tau.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. No. matrik yg MS depan tu menunjukkan awak dari aliran sains, bukan modul. Modul akan ditentukan oleh pihak kolej awak semasa mppb. Based on result, insyAllah awak dapat modul 1.

      Delete
  68. Actually ,student pdt boleh mohon tukar ke pst ke?sebab course yg saye target untk degree trima plajar matrik pst ja.mohon pencerahan segera.layak ke kami mintak tukar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Student pst sahaja yg boleh tukar ke pdt. Student pdt tak boleh tukar ke pst.

      Delete

Subscribe